Organizačné pokyny, pravidlá a priebeh súťaže:
Súťaže sa môžu zúčastniť 2 až 6 členné družstvá, môžu byť rodinné, firemné, obecné, medzinárodné, bez ohľadu na vek, bydlisko... Družstvo môže mať vlastný názov, takisto môže využiť na svoju propagáciu plagáty, reklamné oblečenie (tričká, zástery, šiltovky, atď.), originalita bude zohľadnená v celkovom hodnotení.
Všetky suroviny a ingrediencie potrebné na varenie halušiek, kotlík a všetko potrebné náradie si zabezpečia súťažné družstvá samé a na svoje náklady.
Odporúčané náradie určené na varenie halušiek: škrabka na čistenie zemiakov - 1ks, rajbadlo na zemiaky - 1 ks, nádoba na prípravu cesta - 1 ks, sitko na vyberanie halušiek -1ks, nádoba na hotové halušky - min. 3,2 kg - 1 ks, lopár na hádzanie halušiek - 1 ks, nôž alebo lyžica na hádzanie halušiek - 1 ks, nôž na krájanie slaniny - 1ks, varechy, lyžice na jedenie halušiek- 4 ks, panvica na škvarky - 1 ks, utierky na čistotu a poriadok.
Organizátor zabezpečí miesto pre varenie, so stolom a stoličkou, prístup k pitnej vode, vrecia na odpad a drevo.
Základné suroviny na prípravu tradičných bryndzových halušiek: bryndza, zemiaky, múka, slanina v celku, soľ, v takom množstve, aby hmotnosť uvarených halušiek bola min. 3,2 kg (množstvo 3 kg pre súťažiacich + 0,2 kg na degustáciu). Iné suroviny v tejto kategórii nie sú povolené.
V čase hodnotenia halušiek sa súťažiaci zdržujú vo svojom určenom priestore. Členovia poroty a súťažiaci počas hodnotenia nesmú spolu komunikovať. Zloženie hodnotiacej poroty: predseda – profesionálny kuchár, členovia poroty v počte predseda a 3 – 4 členovia poroty. V porote bude aj jeden náhodne vybraný návštevník. Členovia poroty hodnotia nezávisle od seba spôsob varenia a finálny produkt
Prihlasuje sa do 13.09.2023 do 12.00 hod.: