Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 041 230 40 81
E-MAIL: starosta@zborovnadbystricou.sk

Vyberte váš jazyk

divadlo

S príchodom mája, mesiaca lásky, prichádza k nám aj dávny zvyk stavania májov, ktoré sú symbolom príchodu jari, znovu sa obnovujúcej prírody a lásky. Stavanie májov v predvečer prvomájovej noci nesie v sebe odkaz, ktorý je hodný si pripomenúť. Takmer u všetkých národov bolo zvykom nosiť máje na začiatku jari alebo leta v slávnostnom sprievode po dedine za spevu starodávnych obradných piesní ospevujúcich tvorivú silu prírody a pri tanci prejavujúcom radosť z víťazstva jari nad zimou.

 

 

Často sa máje rozlične ozdobovali, najmä pestrými stužkami, farebnými papiermi a podobne. Neskôr pôvodný význam májov upadol do zabudnutia, ale zvyk stavať máje existuje v mnohých krajinách dodnes. Na Slovensku napríklad máje stavajú ako okresané a ovenčené stromy mládenci pred 1. májom pred tie domy, kde je vydaja súca dievka, inokedy sa stavia len jeden ústredný máj pre obec a podobne. Inak tomu nebolo ani v našej obci.
Stavanie mája sa uskutočnilo už tradične 30. apríla 2022 v Staviskách za pomoci dobrovoľných hasičov, Zborovských heligonkárov, FSk Zborovanka, DSS Nezábudka a občanov našej obce. Ďakujeme všetkým zúčastneným!

 

region mala fatraeuressnowparadisepasportmojekysuce logo