Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 041 230 40 81
E-MAIL: starosta@zborovnadbystricou.sk

Vyberte váš jazyk

FCB obrazok k statusu peticiaZMOS začína zber podpisov za viac volebných obvodov pre parlamentné voľby - združenie miest a obcí Slovenska začína petičnú akciu, ktorej cieľom je vyhlásenie referenda za viac volebných obvodov pre parlamentné voľby. Viac informácií nájdete na: https://www.zmos.sk/peticia.html

 

 

Združenie miest a obcí Slovenska vníma jeden volebný obvod ako príčinu aj autora mnohých problémov Slovenska.

V parlamente dlhodobo pôsobí veľká skupina poslankýň a poslancov s veľmi slabou legitimitou. Mandát získali vďaka dobrému miestu na kandidátnej listine, a nie vďaka výraznej podpore voličov. Za pôsobenie v parlamente sú preto viac vďační straníckej centrále, ako ľuďom v regiónoch. Cieľom tejto petície je vyhlásenie referenda, po úspechu ktorého by Slovensko malo toľko volebných obvodov, koľko má samosprávnych krajov. Vďaka tomu zvýšime previazanosť parlamentu s regiónmi a už nebude môcť nastať situácia, že až po parlamentných voľbách zisťujeme, kto, a či vôbec niekto, z konkrétneho regiónu bude vykonávať mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky. Úspechom tejto aktivity bude fakt, že rozdelenie mandátov v parlamente konečne bude spravodlivé, umocníme skutočnú volebnú demokraciu a táto zmena bude reflektovať na adekvátne zastúpenie jednotlivých krajov v parlamente.

Potrebujeme previazanosť parlamentu s regiónmi, potrebujeme viac ako to, čo máme. Združenie miest a obcí Slovenska takmer tri roky viedlo na úrovni regionálnych združení diskusie o zmene počtu volebných obvodov. Na minuloročnom septembrovom sneme schválilo zmenu počtu volebných obvodov pre parlamentné voľby za svoju prioritu.

Združenie miest a obcí Slovenska je presvedčené o tom, že práve viac volebných obvodov je najzásadnejšia reforma, ktorá nepotrebuje eurofondy, ani štátne dotácie. Chce to vôľu a presvedčenie. Presne to, čo samospráva na základe úspešného, viac ako tridsaťročného pôsobenia jednoznačne má.

region mala fatraeuressnowparadisepasportmojekysuce logo