Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 041 230 40 81
E-MAIL: starosta@zborovnadbystricou.sk

Vyberte váš jazyk

thumb DSCN0378Družobná spolupráca medzi Chorvátskou obcou Zdenci a našou obcou Zborov nad Bystricou bola podpísaná v roku 2006, čiže trvá 13 rokov. Priateľstvá, ktoré vtedy vznikli, sa každoročne prehlbujú a prenášajú aj na mladé generácie. V dňoch 05.07. až 07.07. 2019 sme navštívili našich priateľov v Zokovom Gaji a zúčastnili sa kultúrnej udalosti pod názvom „Žatvija“.

Toto podujatie sa každoročne uskutočňuje začiatkom mesiaca júl a je zavŕšením žatvy, ktorá vstupuje do záverečnej fázy. V kultúrnom programe vystúpili rôzne chorvátske folklórne skupiny, ktoré svojim spevom zachovávajú tradície svojich predkov, ktorí pochádzali zo Slovenska, z nášho regiónu i z našej obce. Ľúbezné slovenské piesne v podaní chorvátskych skupín zneli širokým okolím. Našu Slovenskú vlasť reprezentovali Zborovskí heligónkari, ktorí si svojim vystúpením vyslúžili obrovský potlesk a spôsobili, že nejedno oko chorvátskych priateľov ostalo zarosené.
Tri dni spoločných chvíľ veľmi rýchlo prebehli a pri lúčení nám priatelia z chorvátska prisľúbili návštevu na obecné slávnosti, ktoré sa uskutočnia 14. a 15. septembra tohto roka. Už teraz sa veľmi tešíme na opätovné spoločné stretnutie.
Záverom chcem poďakovať Zborovským heligónkarom za perfektné reprezentovanie našej obce, zúčastneným poslancom obecného zastupiteľstva za pomoc i všetkým, ktorí sa návštevy v našej partnerskej obci Zokov Gaj zúčastnili.

                                     PaedDr. Juraj Hlavatý, starosta obce

 

region mala fatraeuressnowparadisepasportmojekysuce logo