Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 041 230 40 81
E-MAIL: starosta@zborovnadbystricou.sk

Vyberte váš jazyk

100 6625Po sychravých dňoch k nám zavítalo babie leto, ktoré nám dáva možnosť pokochať sa krásou jesennej  prírody. Túto možnosť mnohí využili, keď 15.10.2017 navštívili Múzeum kysuckej dediny vo Vychylovke. Tento výlet zorganizoval pre svojich občanov OÚ Zborov nad Bystricou v spolupráci s  miestnou farou. Záujemci mali zabezpečený autobus a voľný vstup do skanzenu.

V tomto prekrásnom prostredí za pekného počasia náš  dôstojný pán farár Peter Škor odslúžil svätú omšu pri kaplnke Ružencovej Panny Márie, ktorá sa nachádzala v centre obce Zborov nad Bystricou a slúžila svojim veriacim od roku 1870. Po sto rokoch (1976) bol tento svätostánok prevezený do skanzenu. Organizátori zaviedli peknú tradíciu – raz za rok sa Zborovania stretnú pri „svojej“ kaplnke na svätej omši. Po skončení svätej omše bolo pre účastníkov prichystané malé pohostenie a bol vytvorený časový priestor na prechádzku, rozhovory a priateľské stretnutia. Pobyt nám spríjemnila svojim vystúpením aj  FSk Dolinka z Novej Bystrice. Kaplnka je momentálne v rekonštrukcii. Spokojní výletníci sa už teraz tešia na tretí ročník tejto milej udalosti, keď už bude kaplnka v prevádzke.


Prioritou kysuckého skanzenu je záchrana najcennejších pamiatok ľudovej architektúry. Medzi najznámejšie stavby v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke je kaplnka Ružencovej Panny Márie. Kontrast bielej fasády s tmavou šindľovou strechou vytvára osobitý vzhľad stavby. V okolí kaplnky sú umiestnené pôvodné kríže a náhrobné kamene. Táto historická pamiatka s rozmermi 9m×6m sa skladá z jednoloďového priestoru a vežovej zvonice. Na bielych stenách interiéru sa nachádzajú obrazy krížovej cesty a štyri oblúkovité okná. Nízky strop zdobí maľba Panny Márie. Oltár s krížom a pôvodnou plastikou Krista je zrekonštruovaný. Oltárna časť bola doplnená plastikami Panny Márie z 18.storočia. Vežová zvonica má dva zvony. Väčší z nich pochádza z roku 1834 a menší z roku 1918. Svätostánok sa využíval aj pri nakrúcaní filmov.


Zborovania sú právom hrdí na svoju kaplnku a preto jej drevený model  je umiestnený pri fare súčasného kostola v Zborove nad Bystricou.

region mala fatraeuressnowparadisepasportmojekysuce logo