Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 041 230 40 81
E-MAIL: starosta@zborovnadbystricou.sk

Vyberte váš jazyk

LOGO PREKYSUCE01Vláda Slovenskej republiky na výjazdovom zasadnutí 5.12.2012 v Krásne nad Kysucou vypočula požiadavky, ktoré predniesli  primátori a starostovia, pripravila a schválila harmonogram výstavby D3. Aj keď sa niektoré termíny vždy nepodarilo dodržať, práce na príprave výstavby celej diaľnice pokračovali s malým, či väčším oneskorením.

Robí sa úsek Poľská hranica – Svrčinovec, ktorý už v tomto roku bude odovzdaný do prevádzky. Taktiež sa  realizuje úsek z opačného konca Strážov – Brodno a v tomto roku sa začala výstavba úseku Svrčinovec – Čadca - Bukov.  Tieto tri úseky boli pripravené za bývalej vlády Roberta Fica a bývalého vedenia Ministerstva dopravy.  Vypracované boli  projektové dokumentácie, boli vydané stavebné povolenia, majetko-právne vysporiadanie i finančné zabezpečenie. Žiaľ nové vedenie ministerstva už v tomto tempe nepokračuje a tomuto úseku nedáva takú prioritu aká bola Kysuckej diaľnici venovaná doteraz.

Preto sa primátori a starostovia celých Kysúc rozhodli zabojovať za výstavbu diaľnice i formou petície, ktorá by podporila oprávnenú požiadavku všetkých Kysučanov. Veď  problém diaľnice je problémom celých Kysúc, nielen tých obcí cez ktoré prechádza,  ale na diaľnicu sa napájajú i občania makovskej doliny, bystrickej doliny, či občania z Lodna,  prípadne Nesluše a Rudiny. Veľa ľudí cestuje za prácou do INA Kysucké Nové Mesto, automobilky KIA Žilina,  subdodávateľov ako sú MOBIS alebo ďalšie firmy,  ktoré sú v dolnej časti Kysúc,  prípadne do Žiliny. Ale do krajského mesta chodí veľa občanov nielen za prácou ale i vybavovanie v rámci štátnej správy, prípadne riešenie problémov napojenia vodovodov, kanalizácie, elektriky či plynu, veľa študentov chodí i do stredných prípadne vysokých škôl a doprava už pri malej nehode kolabuje a nestíhajú prísť načas za svojimi povinnosťami.  Spomalenie alebo už zastavenie výstavby diaľnice komplikuje život nám všetkým a preto samosprávy, ale aj podnikatelia organizujú petíciu, ktorá by mala presvedčiť ministra dopravy aby prehodnotil plánované termíny na dostavbu diaľnice D3 medzi Čadcou a Žilinou.

Preto prosíme občanov,  ktorí chcú podporiť urýchlenie výstavby diaľnice, majú možnosť podporiť túto petíciu svojím podpisom na petičnom hárku, ktorý sa nachádza na sekretariáte obecného úradu, prípadne elektronicky na webovej stránke petičného výboru - www.d3prekysuce.sk

Touto petíciou chceme vyjadriť podporu návrhu ústavného zákona  tzv. dlhovej brzdy, ktorý by umožnil navýšenie finančných zdrojov na výstavbu diaľnic.  Veď ľudské životy, ktoré na terajšej ceste I/11 už teraz boli obetované sa mohli sa zachrániť  a žiadne peniaze ich nenahradia. Naposledy v januári  takouto tragédiou bola havária rodiny z Rakovej kde zahynuli 3 členovia z tejto rodiny.

D3 Kysuce

 

region mala fatraeuressnowparadisepasportmojekysuce logo