Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 041 230 40 81
E-MAIL: starosta@zborovnadbystricou.sk

Vyberte váš jazyk

122 duo yamahaV našej obci sa už po šiestykrát v dňoch 10. a 11. septembra 2016 konali slávnosti pod názvom „Zborovo, Zborovo“. Podujatie sa nieslo v srdečnej a slnečnej atmosfére, návštevníci mohli zhliadnuť  bohatý kultúrny program a to počas celého víkendu.


V sobotňajšom programe „Heligónka v srdci Zborova“ sa predstavilo spolu šestnásť jednotlivcov a folklórnych zoskupení. Diváci si mohli pozrieť vystúpenie mužskej časti Speváckej skupiny Zborovanka zo Zborova nad Bystricou, Mirky Kmoškovej z Rakovej, Majka Nečedu zo Zborova nad Bystricou, Simonky Halvoníkovej zo Starej Bystrice, Kristínky Zbončákovej zo Zborova nad Bystricou. Návštevníkom sa predstavili aj Šuhaji zo Zborova nad Bystricou, Patrik a Dominika Halvoníkovci z Novej Bystrice, Matúš Hodás z Kysuckého Lieskovca, Dianka Kuklová z Lokce, Miloš a Slávka Poništovci zo Starej Bystrice, Marek Zajac zo Starej Bystrice, Ján a Tomáš Kováčovci z Novej Bystrice, Štefan Plevko z Krásna nad Kysucou, Viera Gašincová a Emília Mizerová z Ochodnice a spevácky súbor Seniorky z Ochodnice.

V tento deň mali diváci možnosť vidieť a počuť aj folklórne vystúpenie zahraničných hostí z chorvátskej dediny Zokov Gaj. Pri tejto vzácnej príležitosti sa na pódiu stretli zástupcovia  slovenských Chorvátov - Amidžić Zoran a Čiš Nikola spolu so starostom obce Zborov nad Bystricou Jurajom Hlavatým, aby spoločne pozdravili návštevníkov podujatia a vyjadrili potešenie nad pretrvávajúcou vzájomnou medzinárodnou spoluprácou.  

Sobotňajší program pokračoval Zborov festom 2016. Divákom svoj spevácky talent predviedli Ivana Stasinková a členky Vokálnej skupiny Iriny Školníkovej. Svoju lásku k husliam divákom svojou netradičnou hrou na tento hudobný nástroj sprostredkovala Laura Šamajová. Po nej nasledovalo vystúpenie Barbory Švidraňovej, ktorá so svojou skupinou roztancovala prítomných divákov. Koniec večera patril skupinám Tribute of rock band a Old modem.

Nedeľa začala tradične slávnostnou sv. omšou v Kostole Nepoškvrneného počatia Panny Márie v Zborove nad Bystricou. Po jej skončení sa oficiálne začali Folklórne slávnosti "Zborovo, Zborovo," ktoré sa konali pod záštitou starostu obce Zborov nad Bystricou v spolupráci s Kysuckým kultúrnym strediskom v Čadci, organizáciou v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja. Ako hostia prijali pozvanie poslanec NR SR a predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár, poslanec NR SR a starosta obce Stará Bystrica Ján Podmanický, poslankyňa ŽSK a starostka obce Skalité Andrea Šimurdová, starostka obce Klubina Božena Poliačková, starostka obce Rudina Anna Mičianová, starosta obce Vysoká nad Kysucou Anton Varecha, starosta obce Nová Bystrica Jozef Balačin, prednosta OÚ Čadca Peter Šimčisko, riaditeľka KKS v Čadci Silvia Petreková, riaditeľka Odboru školstva a športu ŽSK Dana Mažgútová a farár mons. Peter Škor.

Nedeľňajší folklórny program začal vystúpením Detského speváckeho súboru Nezábudka zo Zborova nad Bystricou, po ktorom starosta obce Juraj Hlavatý spolu s riaditeľkou KKS v Čadci Silviou Petrekovou, slávnostne otvorili tohtoročné folklórne podujatie a divákom sa prihovoril aj prednosta OÚ Čadca Peter Šimčisko. Po slávnostnom otvorení nasledovalo folklórne pásmo „Rok na dedine“, v ktorom sa predstavili: Detský folklórny súbor Kelčovan z Čadce pod vedením Pavla a Amálie Kužmovcov, ktorý divákom priblížil jarné zvyky na Kysuciach. Folklórna skupina Polianka zo Starej Bystrice priblížila divákom letné sušenie sena. Zvyky spojené s dlávením kapusty na Kysuciach predviedla Folklórna skupina Vrabčiar z Krásna nad Kysucou a domáca Folklórna skupina Zborovanka zo Zborova nad Bystricou sa predstavila s pásmom Regrúti. Ako ľudia kedysi trávili zimné večery na Kysuciach,  priblížila Folklórna skupina Dolinka z Novej Bystrice.

Tento rok oslávila 40. výročie vzniku Folklórna skupina zo Zborova nad Bystricou a pri tejto príležitosti sa konalo slávnostné uvedenie tretieho CD FSk Zborovanka do života. Jeho  vznik finančne podporil predseda ŽSK  spolu so zastupiteľstvom Žilinského samosprávneho kraja. Juraj Blanár spoločne s Jánom Podmanickým a s Jurajom Hlavatým pokrstili nové CD žitom a zaželali celému folklórnemu zoskupeniu veľa úspechov v ich ďalšom pôsobení. Všetci spoločne ocenili súčasných a bývalých členov fsk a poďakovali sa im za úspešné reprezentovanie obce Zborov nad Bystricou na Slovensku i v zahraničí.

V rámci slávnostného nedeľného programu sa udeľovali aj ceny starostu obce Zborov nad Bystricou. Pavlína Jakubcová získala cenu starostu obce Zborov nad Bystricou za pomoc a aktivitu pri rozvoji obce, Mária Šlapková za rozvoj sociálnej oblasti obce a Alojz Martášek za rozvoj a zveľaďovanie obce.

O dobrú atmosféru sa postaral ďalší hudobný hosť, ktorým bola hudobná skupina DUO JAMAHA. Nasledovalo vystúpenie Vlasty Mudríkovej a Bystrickej kasne. Záver podujatia patril Dychovému orchestru  Jablunkovanka.

Ďakujeme všetkým organizátorom, umelcom, hosťom a návštevníkom Zborovských slávností, ktorí v Zborove nad Bystricou spoločne prežili nezabudnuteľné chvíle a veríme, že sa opäť stretneme o rok už na siedmom ročníku Zborovských slávností.

region mala fatraeuressnowparadisepasportmojekysuce logo