Nástroje pre uľahčenie prístupu

TEL: 041 230 40 81
E-MAIL: starosta@zborovnadbystricou.sk

Vyberte váš jazyk

pozadieAj v tejto oblasti nášho regiónu dominuje nádherná a zachovalá príroda. S Kysucami sa zároveň spájajú aj hlboko zakorenené tradície. Tento drsný a kopcoví kraj však skrýva okrem zelených lesov aj mnoho kultúrnych a prírodných zaujímavostí.

Región Malá Fatra vám ponúka rôzne možnosti aktívneho trávenia voľného času . Venovať sa môžete turistike, rybolovu, jazde na koňoch alebo cykloturistike.
Nájdete tu aj významné historické a architektonické budovy a stavby. Kysuce bývajú často označované ako jeden z najkrajších kútov stredného Slovenska. Skôr ako navštívite túto jedinečnú oblasť nášho regiónu, ktorá si azda najviac zachovala svoju pôvodnú a prirodzenú podobu, priblížime vám miesta, kam môžete počas vašej dovolenky na Slovensku zájsť.

Športové a iné aktivity

Fotografia-0238Okrem nádhernej prírody ponúka oblasť Kysúc aj športové využitie, ktoré s touto prírodou tvorí dokonalý súzvuk. Náučný chodník Fojtov potok vám okrem pohodlnej prechádzky krásnou prírodou sprostredkuje na informačných tabuliach aj množstvo zaujímavých faktov.

Pre milovníkov cyklistiky alebo kolieskových športov nájdeme v Bystrickej doline nielen novovybudované cyklotrasy, ale v Novej Bystrici aj skatepark s množstvom prekážok.

 

64143963

Tradičné i novovytvorené zaujímavosti

Najvýznamnejšou a nepochybne i najzaujímavejšou stavbou v Bystrickej doline je Slovenský Orloj na renovovanom Rínku Svätého Michala Archanjela v Starej Bystrici. Na rínku sa okrem orloja nachádza aj umelecké informačné centrum a unikátne sochy. Prestížnou európskou cenou za architektúru sa môže pochváliť kostol sv. Andreja Svorada v Radôstke.

Historickú lesnú úvraťovú železničku spolu so Skanzenom Vychylovka nájdete zas v Novej Bystrici. Prírodovedná expozícia Kysuckého múzea v Krásne nad Kysucou sprístupní návštevníkom faunu a flóru z blízkeho i širšieho okolia.

267504001_krasno2

Krásno nad Kysucou

Vedeli ste, že Krásno nad Kysucou je najmladšie mesto na území Slovenskej republiky? Vďaka dlhoročnej tradícii v spracovaní dreva si vyslúžilo prívlastok “mesto dreva”. Kysucké drevárske závody (1986 – 1998) boli jedným z drevárskych podnikov, kde sa vyrábali najkvalitnejšie drevené výrobky.  Pýchou mesta je zrekonštruované námestie, ktoré slúži domácim aj návštevníkom ako rekreačno-oddychová zóna.

V minulosti navštívil toto mesto pri svojich potulkách aj Jánošík, ktorý si v krčme u Hvizdáka, objednával dve putne vína. V nových priestoroch Kysuckého múzea sa nachádza prírodovedná expozícia, ktorá prezentuje faunu a flóru severozápadného Slovenska. Čo je hlavnou atrakciou múzea sa dozviete, keď ho navštívite. Prezradíme len to, že by ste to určite nečakali.

radostka1

Radôstka

Radôstka je čarokrásna obec nachádzajúca sa v krásnom prostredí Kysuckej vrchoviny. Najfotografovanejším miestom v obci však nie je nádherná príroda, ktorá ju obklopuje. Je to rímsko – katolícky kostol sv. Andreja Svorada a Beňadika, ktorý bol ocenený II. miestom za vidiecku architektúru vo východnej Európe.

Jeho architektonické a výtvarné riešenie rešpektuje tradičné stavebné postupy a materiály. Kameň, masívne drevo a drevená šindľová krytina sú výrazovými prostriedkami charakteristickými pre Kysuce. Obec sa na juhu dotýka obce Lutiše, na severe obce Stará Bystrica.

Na hranici katastrov obcí Radôstka a Stará Bystrica, na vrchu Bobovec stojí v nadmorskej výške 723 m nová rozhľadňa, z ktorej je nádherný výhľad na okolie. Keďže na kopci nie je dovedená infraštruktúra, elektrická energia pre rozhľadňu je vyrábaná veternou elektrárňou. Rozhľadňa je vybudovaná z tradičných prírodných materiálov – kameňa a dreva.

11458984-5-august-2011--stara-bystrica-slovakia--primary-school-city-council-and-bastion-tower-in-stara-bystr

Stará Bystrica

Vedeli ste o tom, že orloj môžete obdivovať nielen v Prahe ale aj na Slovensku? Navštívte obec Stará Bystrica, kde sa nachádza unikátny a jediný orloj na Slovensku. Prvý a jediný orloj na Slovensku, najpresnejší orloj na svete, najväčšia  drevená socha na Slovensku – to je Slovenský orloj v Starej Bystrici. Vo výklenkoch orloja nájdete šesť bronzových plastík. Hľadieť na vás bude knieža Pribina, kráľ Svätopluk, Anton Bernolák, Ľudovít Štúr, Milan Rastislav Štefánik a Andrej Hlinka.

Miest, ktorými vás okúzli obec  Stará Bystrica je hneď niekoľko. Na zrekonštruovanom Rínku Svätého Michala Archanjela si môžete oddýchnuť a popri tom si vychutnávať pohľady na okolité skvosty. Jedným z nich je aj socha sv. Michala Archanjela. Je vytesaná z bieleho kameňa  -  Vračanského vápenca, vyťaženého v Bulharsku. 

  Zaujímavou atrakciou je aj Zbojnícka bašta, ktorá svojou stavbou pripomína kostol v Radôstke. Stojí na mieste bývalej požiarnej zbrojnice. Jej názov je odvodený od zbojníckeho kameňa, ktorý sa pred ňou nachádza a pochádza z vrchu Černatín. Architektonickou zvláštnosťou Zbojníckej bašty je tzv. padajúca terasa, ktorá symbolizuje hornatý kraj Kysúc.

Vodarenska-Nadrz-Nova-Bystrica

Nová Bystrica

Obec, ktorá patrí rozlohou medzi najväčšie obce na Slovensku  - to je Nová Bystrica. Súčasťou obce je národopisná expozícia v prírode – Múzeum kysuckej dediny – Skanzen Vychylovka. Je miesto ako vystrihnuté z rozprávky. Drevené domčeky roztrúsené po  doline, očarujúci vodný mlyn či kaplnka.
Tieto stavby boli premiestnené z okolitých dedín.

  Cestou do múzea si môžeme pozrieť prírodnú pamiatku Vychylovské prahy, ktoré sa nachádzajú na riečke Vychylovka a sú ukážkou typického prahovitého prietoku tejto horskej riečky skalnými vrstvami ílovcov a pieskovcov. Areálom múzea premáva historická lesná úvraťová železnica spolu s oravskou časťou železnice tvoria bývalú Kysucko-oravskú lesnú železnicu. Takmer 11 km dlhý úsek železnice je v súčasnosti národnou kultúrnou pamiatkou. Múzeum počas sezóny ožíva pravidelnými kultúrnymi podujatiami, ktoré vám priblížia históriu tohto krásneho regiónu.

Bikeri a skateri pozor! V Novej Bystrici nájdete aj Skatepark. Zajazdiť si môžete na množstve prekážok. A ešte jedna dobrá informácia na záver, ktorá poteší všetkých “dvojkolesových” nadšencov. Z Krásna nad Kysucou vedie do Novej Bystrice cyklotrasa, ktorá povedie až do Poľska.

mapa_Kysuce1

region mala fatraeuressnowparadisepasportmojekysuce logo